online lezen  |  afmelden
Nieuwsbrief
Basisonderwijs
Maart 2017
In deze nieuwsbrief
 
Kamer wil kleinere rol voor eindtoets bij oordeel over onderwijskwaliteit
Onderwijsconcept voortaan zelf wijzigen in Vensters
Leerlinggegevens 2016-2017 eind april automatisch gepubliceerd 
‘Plaatsing in het voortgezet onderwijs’ publiceren nu ook mogelijk voor speciaal onderwijs
Scholen op de kaart als digitale schoolgids
Wat kan ik eigenlijk met het onderdeel... 'Ouders en school?'
Werkbijeenkomsten 2017: in één ochtend goed op de kaart
Nieuwe huisstijl op steeds meer plekken te zien
 
Kamer wil kleinere rol voor eindtoets bij oordeel over onderwijskwaliteit
Een nieuwe regering moet met voorstellen komen die de eindtoets minder belangrijk maken bij het vellen van een oordeel over de kwaliteit van een school. Op de laatste dag voor het verkiezingsreces nam de Tweede Kamer hiertoe een motie aan.

De Kamer vindt dat de eindtoets nu een te beperkt beeld geeft van de onderwijskwaliteit en de mogelijkheden van een leerling en dat scholen hier onterecht op worden afgerekend. De PO-Raad onderschrijft op haar site dat er kanttekeningen te plaatsen zijn bij de huidige manier van beoordelen, maar tekent hierbij aan dat geen enkele school alleen op basis van onvoldoende leerresultaten het predicaat 'zwak' of 'zeer zwak' krijgt.

Met de website Scholen op de kaart wil de PO-Raad dat belanghebbenden een beeld krijgen van een school door ‘harde’ gegevens als de eindtoets, de schooladviezen en het Inspectieoordeel te combineren met ‘zachte’ informatie als tevredenheidscijfers en sociale opbrengsten.
Lees verder
 
Onderwijsconcept voortaan zelf te wijzigen
Scholen kunnen sinds kort zelf het onderwijsconcept wijzigen zoals dat wordt weergegeven op Scholen op de kaart. Ook wanneer er nu géén onderwijsconcept bij uw school staat, dan kunt u er desgewenst één selecteren in mijn.vensters.nl. U vindt dit veld bij de indicator ‘Algemene gegevens school’. Websitebezoekers die op Scholen op de kaart filteren op een onderwijsconcept, bijvoorbeeld ‘Montessori’, zullen uw school dan vinden als u dit heeft opgegeven. Aanleiding voor deze aanpassing is dat scholen zich regelmatig niet herkennen in het onderwijsconcept zoals dat is geregistreerd in BRON. Overigens worden wijzigingen vanuit Vensters niet met BRON gecommuniceerd, dus als u dit ook in BRON gewijzigd wilt hebben, dient u dit zelf in BRON te doen.

Log in op Mijn Vensters
 
Leerlinggegevens '16-'17 eind april automatisch gepubliceerd
De automatische publicatie van de leerlinggegevens 2016-2017 (op basis van de 1-oktobertelling 2016) op Scholen op de kaart is met een maand uitgesteld. Het gaat hier om de indicatoren Aantal leerlingen, Voedingsgebied en Overstappers. Indien u uw gegevens nog niet heeft gepubliceerd op Scholen op de kaart, dan heeft u nog tot eind april om ze in mijn.vensters.nl te controleren, te voorzien van een toelichting en zelf te publiceren. Daarna worden de leerlinggegevens voor alle scholen die dat nog niet hebben gedaan automatisch gepubliceerd op Scholen op de kaart.
Log in op Mijn Vensters
 
'Plaatsing in het voortgezet onderwijs’ nu ook voor speciaal onderwijs
 
Voor so-scholen zijn de onderdelen ‘Plaatsing in het voortgezet onderwijs’ en ‘Plaats in het voortgezet onderwijs na drie jaar’ sinds kort ook te publiceren op Scholen op de kaart. Tot nu toe konden so-scholen deze gegevens, die ieder jaar ververst worden in mijn.vensters.nl, alleen zelf inzien.


Publiceren doet u als volgt:
  1. controleer de onderdelen in het SchoolVenster (zie preview);
  2. schrijf een toelichting;
  3. publiceer de onderdelen op Scholen op de kaart.
Log in op Mijn Vensters
 
Scholen op de kaart als digitale schoolgids
Zoals we eerder aankondigden zijn we achter de schermen hard aan het werk om Scholen op de kaart een alternatief te laten worden voor de papieren schoolgids. Voordat het zover is, gaan wij ervoor zorgen dat u alle informatie die volgens de wet in een schoolgids moet staan, op Scholen op de kaart kunt publiceren. Uiteraard zorgen we ervoor dat er een download beschikbaar blijft, waardoor u gemakkelijk de schoolgidsinformatie kunt afdrukken en verspreiden onder ouders en andere geïnteresseerden.

De werkzaamheden verrichten we in 3 fasen:

Fase 1: In de periode t/m mei zullen wij bij de bestaande onderdelen wijzigingen doorvoeren om de informatie verder te complementeren.

Fase 2: In juni/juli zorgen we vervolgens dat in mijn.vensters.nl voor u als gebruiker in één oogopslag duidelijk wordt welke indicatoren informatie voor de schoolgids bevatten.

Fase 3: In juli/augustus zullen we werken aan de vindbaarheid van de schoolgidsinformatie op Scholen op de kaart voor de bezoeker. Daarnaast ontwikkelen we een tool waarmee u eenvoudig de informatie van uw schoolgids kunt downloaden voor eigen gebruik of om af te drukken op papier.

Wat betekent dit voor u? Omdat we in Fase 1 elke maand een aantal nieuwe zaken voor de schoolgids zullen opleveren, kunt u ervoor kiezen om de gewijzigde indicatoren steeds bij te vullen en publiceren op Scholen op de kaart. U kunt hier ook mee wachten tot alles gereed is en alles in één keer vullen in juni.
Log in op Mijn Vensters
 
 
Wat kan ik eigenlijk met het onderdeel... 'Ouders en school'?
 
Dit onderdeel gaat, zoals de naam al doet vermoeden, over uw relatie met ouders. Hoe geeft u invulling aan ouderbetrokkenheid? Bij welke activiteiten zet u ouders in? Wat bedraagt de vrijwillige ouderbijdrage en zijn er verder nog schoolkosten? Ook kunt u binnen dit onderdeel een enquête uitzetten naar de tevredenheid van de ouders van uw leerlingen. Of de uitslag op een enquête inladen die uw via een ander bureau heeft afgenomen. Dit is vanzelfsprekend belangrijke informatie voor ouders die zich oriënteren op een school voor hun kind, maar biedt u ook aanknopingspunten voor verbetering. Het helpt u om gesprekken te voeren, bijvoorbeeld met de MR, op basis van onderzoek in plaats van vermoedens. Zo voorkomt u dat u over één nacht ijs gaat of beslissingen neemt op basis van incidenten.
Bekijk een voorbeeld
 
 

Agenda werkbijeenkomsten

Praktisch aan de slag met het vullen van uw Vensters? Meld u aan voor één van onze interactieve sessies verspreid door het land. Liever met uw eigen bestuur aan de slag? Dat kan ook! Mail naar vensters@poraad.nl. 

di
21
mrt
 
Werkbijeenkomst voor het vullen van Scholen op de kaart
10.00 - 13.00 uur
Alkmaar
 
di
11
apr
 
Werkbijeenkomst voor het vullen van Scholen op de kaart
10.00 - 13.00 uur
Zwolle
 
do
18
mei
 
Werkbijeenkomst voor het vullen van Scholen op de kaart
10.00 - 13.00 uur
Rotterdam
 
vr
09
jun
 
Werkbijeenkomst voor het vullen van Scholen op de kaart
10.00 - 13.00 uur
Utrecht
 
 
Nieuwe huisstijl op steeds meer plekken te zien
 
Scholen op de kaart had al een restyling ondergaan. Zoals u ziet staat de nieuwsbrief inmiddels ook in de nieuwe huisstijl. De volgende stap is de site vensters.nl en daarna is mijn.vensters.nl aan de beurt. Heeft u op- of aanmerkingen? We horen het graag via vensters@poraad.nl.
Scholen op de kaart
 
 
Vensters is een programma van