online lezen  |  afmelden
Nieuwsbrief
Basisonderwijs
April 2017
In deze nieuwsbrief
 
Scholen op de kaart wordt 'schoolgidsproof'!
Even voorstellen: Fenna van Berkel
Nieuw! Een handig instructiefilmpje over tevredenheidsonderzoek via Vensters
Wat kan ik eigenlijk met … het rapport Factsheet PO?
Heeft u uw schooladviezen al uitgewisseld met BRON?
Vensters.nl is vernieuwd!
Agenda werkbijeenkomsten
 
Scholen op de kaart wordt ‘schoolgids-proof’
Het komende half jaar werken we intensief aan het integreren van de schoolgids op Scholen op de kaart. Uiteraard houden wij u van iedere wijziging op de hoogte. Volgend schooljaar zullen we met u evalueren of Scholen op de kaart voor u inderdaad een alternatief is (of kan zijn) voor de schoolgids.

Zoals u kunt zien zijn er in de indicator Schooltijden en opvang al wijzigingen aangebracht. We hebben hier een aantal onderdelen toegevoegd om de informatievoorziening op gelijk niveau te brengen met de schoolgids. Nieuw zijn bijvoorbeeld:
  • De vraag 'Is er opvang tijdens schoolvakanties?';
  • Ruimte voor lestijden bewegingsonderwijs;
  • Ruimte voor het invullen van spreekuren van bijvoorbeeld een schoolmaatschappelijk werker of intern begeleider.
Log in op Mijn Vensters
 
Even voorstellen: Fenna van Berkel
 
Als oude bekende van Vensters PO ben ik ingeschakeld om het mogelijk te maken de schoolgids te integreren in Scholen op de kaart. In de projectfase heb ik twee jaar lang gewerkt aan Vensters voor Stichting Schoolinfo, dus ik ben bekend met het programma en de thematiek. Wellicht heb ik aan uw school of bestuur zelfs een workshop gegeven.
Deze opdracht zie ik als een ingewikkelde puzzel, met als doel om de werklast voor scholen te verlagen en de informatievoorziening voor ouders kwalitatief goed te houden. En dat dat allemaal wordt gerealiseerd voordat het nieuwe schooljaar aanvangt. Een mooie uitdaging!
Nieuw! Een handig instructiefilmpje over het meten van tevredenheid
 
Om het onderzoeken van tevredenheid via Vensters nog gemakkelijker te maken, hebben de PO-Raad en VO-raad een instructievideo (2.25 min.) gemaakt. Hierin ziet u welke stappen u moet ondernemen om via een enquête onder uw leerlingen, ouders of medewerkers hun tevredenheid over uw school in kaart te brengen. Ook laten we zien hoe u, indien u dit wenst, deze gegevens openbaar maakt op Scholen op de kaart. De Vensters enquête-tool is geopend tot en met 30 april. Zorg dus dat u voor die datum het onderzoek heeft afgenomen. Wanneer u via uw eigen leverancier voor tevredenheidsonderzoek vragenlijsten afneemt, dient u de uitslag uiterlijk 15 mei te leveren en verwerken in Vensters. Ook dan geldt dat het onderzoek uiterlijk 30 april moet zijn afgenomen. Publiceren op Scholen op de kaart kan het hele jaar door.
Bekijk het filmpje (2.25 min)
 
Wat kan ik eigenlijk met … het rapport Factsheet PO?
Wist u dat u een samenvatting van uw gegevens op Scholen op de kaart terug kunt vinden op uw eigen factsheet? Deze kunt u downloaden in het ManagementVenster en zelf uitprinten. Handig om bijvoorbeeld aan nieuwe ouders mee te geven na afloop van een rondleiding op school. Wanneer u uw SchoolVenster gevuld heeft, bevat uw factsheet onder meer informatie over uw aantal leerlingen, de schooltijden, de kernwaarden van uw school, de organisatie van het onderwijs, de tevredenheid van leerlingen en ouders en de schooladviezen van groep 8 van het afgelopen jaar. Bekijk uw eigen factsheet in Mijn Vensters.
Bekijk hier een voorbeeld
 
Heeft u uw schooladviezen al uitgewisseld met BRON?
Van DUO hoorden wij dat eind maart al meer dan 95% van de scholen de schooladviezen had geregistreerd in BRON. Heeft u dit nog niet gedaan? U heeft nog tot 14 april 20.00 uur de kans! Op tijd uitwisselen met BRON is essentieel voor een juiste weergave van uw schooladviezen in het managementrapport Resultaten Eindtoets en in de indicator Schooladvies en plaatsing op Scholen op de kaart.
 
Vensters.nl is vernieuwd!
In navolging van de website Scholen op de kaart en deze nieuwsbrief is nu ook de website www.vensters.nl in de nieuwe huisstijl gegoten. Vensters.nl is een gezamenlijke site van de PO-Raad, VO-raad en Kennisnet. Op de site vindt u achtergrondinformatie over de verschillende producten van Vensters, maar ook handige updates van gegevensleveringen, geactualiseerde rapporten in het ManagementVenster en reminders voor het checken en publiceren van nieuwe informatie op Scholen op de kaart.

De laatste stap in de restyling van Vensters is het omzetten van Mijn Vensters met al haar rapporten, overzichten, grafieken en ondersteuningsdocumenten. Daarna volgen nog zaken als folders en een button voor op uw schoolwebsite. Heeft u ook nog een wens of suggestie? Of wilt u graag uw mening geven? Stuur uw reactie naar vensters@poraad.nl.
Naar www.vensters.nl
 
Agenda werkbijeenkomsten
Praktisch aan de slag met het vullen van uw Vensters? Meld u aan voor één van onze interactieve sessies verspreid door het land. Liever met uw eigen bestuur aan de slag? Dat kan ook! Mail in beide gevallen naar vensters@poraad.nl. 
di
11
apr
 
Werkbijeenkomst voor het vullen van Scholen op de kaart
10.00 - 13.00 uur
Zwolle
 
do
18
mei
 
Werkbijeenkomst voor het vullen van Scholen op de kaart
10.00 - 13.00 uur
Rotterdam
 
vr
09
jun
 
Werkbijeenkomst voor het vullen van Scholen op de kaart
10.00 - 13.00 uur
Utrecht
 
 
Vensters is een programma van