online lezen  |  afmelden
Nieuwsbrief
Basisonderwijs
Mei 2017
In deze nieuwsbrief
 

Deadline uitwisselen eindtoetsgegevens BRON: 30 mei

Scholen op de kaart wordt 'schoolgidsproof':
wijzigingen in 'Onderwijstijd'
Nieuw in Vensters: actueel gewichtenpercentage
Bestuursgesprekken over de toekomst van Vensters
Check uw toelichting bij Leerlinggegevens '16 - '17!
SchoolVenster heet voortaan Mijn Scholen op de kaart!
Agenda werkbijeenkomsten
 
Deadline uitwisselen eindtoetsgegevens in BRON: 30 mei
 
De eerste resultaten op de eindtoets zijn bekend. Voor een correcte weergave in Vensters is het belangrijk dat u de uitslag zo snel mogelijk uitwisselt met BRON. Doe dit vóór 30 mei 20.00 uur, dan staan uw voorlopige eindtoetsscores half juni in Mijn Vensters en kunt u ze, voorzien van uw eigen toelichting, publiceren op Scholen op de kaart. Als een leerling geen eindtoets heeft gemaakt, moet u in BRON aangeven wat hiervan de reden is.
Scholen op de kaart wordt ‘schoolgids-proof’
Het komende half jaar werken we intensief aan het integreren van de schoolgids op Scholen op de kaart. Uiteraard houden wij u van iedere wijziging op de hoogte. Volgend schooljaar evalueren we met u of Scholen op de kaart voor u inderdaad een alternatief is (of kan zijn) voor de schoolgids.

Nieuw: ‘onderwijstijd eerste twee jaren’ en ‘extra faciliteiten school’
Het onderdeel ‘Onderwijstijd’ is op twee punten uitgebreid om te voldoen aan de eisen van de schoolgids:
  • Er is een vakje bijgekomen om de 'Onderwijstijd in de eerste twee jaren' te specificeren. Hoeveel uren/minuten per week besteden de kleuters gemiddeld aan welke activiteiten?
  • Ook nieuw is het vakje ‘Extra faciliteiten in de school’. Hier kunt u aangeven of de school bijvoorbeeld over een eigen gymzaal, bibliotheek of technieklokaal beschikt.
Aangezien het hier om zogenoemde ‘basisinformatie’ gaat, is het nodig om beide vragen te beantwoorden voordat u het onderdeel Onderwijstijd kunt publiceren op Scholen op de kaart. Bij iedere vraag is het mogelijk om een toelichting te geven. Hier kunt u bijvoorbeeld de methodes noemen die u gebruikt. U beslist zelf of u de nieuwe vragen nu vast beantwoordt, of achteraf, zodra alle wijzigingen zijn doorgevoerd en Scholen op de kaart helemaal ‘schoolgidsproof’ is.
Log in op Mijn Vensters
 
Nieuw in Vensters: actueel gewichtenpercentage
Scholen kunnen vanaf nu in Vensters zien wat het percentage gewogen leerlingen is voor hun school in het meest actuele schooljaar (en ook voor voorgaande schooljaren). Eerder werd het percentage gewogen leerlingen pas getoond na het inladen van de eindtoetsgegevens in Vensters. Vanaf nu wordt dit percentage steeds geactualiseerd bij het inladen van de algemene leerlinggegevens (op basis van de 1-oktobertelling).

Aanleiding voor deze aanpassing is dat scholen op een centrale plek willen zien hoeveel leerlingen op hun school een leerlinggewicht hebben en welk gewicht. Ofwel: hoeveel kinderen risico lopen op het ontwikkelen van een achterstand als gevolg van de omstandigheden waarin ze opgroeien. U vindt de informatie in Mijn Scholen op de kaart bij het onderdeel Resultaten eindtoets:
  • het percentage gewogen leerlingen,
  • het aantal leerlingen met een gewicht van 0,3,
  • en het aantal leerlingen met een gewicht van 1,2.
Log in op Mijn Vensters
 
Bestuursgesprekken over de toekomst van Vensters
 
De PO-Raad voert op dit moment gesprekken met verschillende schoolbesturen over de doorontwikkeling van het programma Vensters. De inzichten en ideeën van onze leden zijn van groot belang, bijvoorbeeld wanneer we kijken naar hoe Scholen op de kaart beter ingericht en ingezet kan worden. Hoe kan het programma in de toekomst nog beter helpen bij het afleggen van verantwoording en het sturen op kwaliteit? En hoe kan het programma bijdragen aan lastenverlichting?

Daarnaast verkennen we samen de wenselijkheid van de ontwikkeling van een BestuursVenster. Een openbaar venster dat het mogelijk maakt om ook op bestuurlijk niveau transparant te zijn over doelstellingen en resultaten. Kortom, genoeg reden om in gesprek te gaan over Vensters. Bent u bestuurder, en heeft u ook interesse om uw inzichten met ons te delen? U kunt zich nog aanmelden bij Laura Thiescheffer via: l.thiescheffer@poraad.nl.
Aanmelden
 
Nieuwe leerlinggegevens! Klopt uw verhaal nog bij de cijfers?
 
Wij hebben de leerlinggegevens van ‘16-‘17 (1-oktobertelling 2016) voor alle scholen die dat nog niet zelf hadden gedaan, gepubliceerd op Scholen op de kaart. U ziet deze verversing in de onderdelen Aantal leerlingen, Voedingsgebied en Overstappers op Scholen op de kaart. Bezoekers van de site gebruiken deze informatie om een indruk te krijgen van de grootte van uw school nu en in de afgelopen jaren, over hoe uw leerlingen in aantal verdeeld zijn over de leerjaren, over waar uw leerlingen zoal vandaan komen en over het aantal leerlingen dat tussentijds uw school heeft verlaten of juist is overgestapt naar uw school.
Ook het onderdeel Financiën met de financiële gegevens van uw bestuur over het jaar 2015 is voor alle scholen die dat nog niet zelf hadden gedaan, gepubliceerd op Scholen op de kaart.
Let op! Bij het verversen van de gegevens blijven uw eventuele oude toelichtingen behouden. Controleer goed of deze nog kloppen bij uw nieuwe cijfers en pas ze zo nodig aan.
SchoolVenster heet voortaan Mijn Scholen op de kaart
Het is u vast al opgevallen: Ook de ‘achterkant’ van Vensters is nu in de nieuwe huisstijl gegoten. Als u inlogt op Mijn Vensters kunt u nu kiezen voor Mijn Scholen op de kaart (voorheen ‘SchoolVenster’) en ManagementVenster. Binnenkort komt daar nog een aparte tegel voor Tevredenheidsonderzoek bij. Wij hopen dat deze nieuwe stijl het werken in Vensters nog leuker maakt.

De laatste stap in de restyling van Vensters is het omzetten van alle managementrapportages en ondersteuningsdocumenten. Daarna volgen nog zaken als folders en een button voor op uw schoolwebsite. Heeft u ook nog een wens of suggestie? Of wilt u graag uw mening geven? Stuur uw reactie naar vensters@poraad.nl.
Log in op Mijn Vensters
 
Agenda werkbijeenkomsten
Praktisch aan de slag met het vullen van uw Vensters? Meld u aan voor één van onze interactieve sessies verspreid door het land. Liever met uw eigen bestuur aan de slag? Dat kan ook! Mail in beide gevallen naar vensters@poraad.nl. 
do
18
mei
 
Werkbijeenkomst voor het vullen van Scholen op de kaart
10.00 - 13.00 uur
Rotterdam
 
vr
09
jun
 
Werkbijeenkomst voor het vullen van Scholen op de kaart
10.00 - 13.00 uur
Utrecht
 
 
Vensters is een programma van