online lezen  |  afmelden
Nieuwsbrief
Basisonderwijs
4 november 2019
In deze nieuwsbrief
 
Afnameperiode tevredenheidsonderzoeken van start
Bijeenkomsten over Vensters
Doorlevering MSV aan de inspectie
Handhaving door de Inspectie van het Onderwijs
 
Afnameperiode tevredenheidsonderzoeken van start

Wilt u onderzoeken hoe tevreden uw leerlingen en hun ouders zijn? Of wilt u inzicht in de tevredenheid van uw medewerkers? Dat kan nu, want de afnameperiode voor dit schooljaar is op 1 november van start gegaan. Dat betekent dat het direct mogelijk is om nieuwe onderzoeken te starten via Vensters.
Vorig jaar namen 2.109 scholen de Vensters-vragenlijst voor leerlingtevredenheid af. Onze nieuwe vragenlijst, die we hebben opgesteld in samenwerking met Praktikon, werd zeer goed ontvangen. Met deze vragenlijst onderzoekt u de tevredenheid en de sociale veiligheid van leerlingen. Het doorleveren van de resultaten van de Monitoring Sociale Veiligheid (MSV) aan de inspectie is via Vensters heel eenvoudig. U krijgt met het onderzoek dus niet alleen waardevolle informatie, maar u voldoet ook aan de monitoringsplicht. U heeft tot en met april om de tevredenheid te onderzoeken.
Op scholenopdekaart.nl publiceert u hoe tevreden uw leerlingen en hun ouders zijn. Bekijk de animatie en een kort overzicht over de onderzoeken en klik op 'lees verder' voor verdere uitleg en handige tips!

Lees verder
 
Doorlevering Monitoring Sociale Veiligheid aan de inspectie
De Monitoring Sociale Veiligheid (MSV) is een vast onderdeel van het onderzoek naar leerlingtevredenheid. Volgens de wet 'Veiligheid op school' bent u verplicht de resultaten van de Monitoring Sociale Veiligheid aan te leveren bij de inspectie. Dat kan na het onderzoek eenvoudig via Vensters met een vinkje bij Monitoring Sociale Veiligheid in het ManagementVenster. U verleent ons dan toestemming om de resultaten van het onderzoek van schooljaar 2019-2020 op 1 juli 2020 door te leveren aan de inspectie.
Meer over MSV
 
Handhaving door de Inspectie van het Onderwijs
 
De inspectie heeft na het ontvangen van de resultaten van de Monitoring Sociale Veiligheid geen inzicht in de gegevens van individuele leerlingen, maar alleen in gegevens van en over de school. Er wordt gekeken naar de gemiddelde veiligheidsbeleving van alle leerlingen, de gemiddelde aantasting van de veiligheid en het gemiddelde welbevinden van alle leerlingen van een school.
Ontvangt de inspectie geen gegevens van uw school? Dan treedt de inspectie handhavend op en de wettelijke zorgplicht wordt mogelijk als onvoldoende beoordeeld. De inspectie kan dan een opdracht tot herstel geven. Op de website van de inspectie vindt u de veelgestelde vragen over de sociale veiligheid.
Website inspectie
 
Bijeenkomsten over Vensters
Aan de slag met de tevredenheidsonderzoeken maar liever eerst nog wat algemene uitleg over Vensters? Kom dan naar één van de bijeenkomsten en leer alle onderdelen van het programma kennen. We organiseren bijeenkomsten op ons kantoor in Utrecht en op verschillende plekken in het land. En op uitnodiging van uw bestuur kunnen we ook speciaal bij u langskomen.
Bijeenkomsten
 
Vensters is een programma van